Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΣ 1900-1943


του ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΛΕΩΝ *

Ο θεμελιωτής του μαρξισμού στην Ελλάδα, είναι η πιο μεγάλη φυσιογνωμία του ελληνικού εργατικού επαναστατικού κινήματος που στην σύντομη ιστορία του 1κόμματος 900-1943 όταν εκτελέστηκε από τους Ιταλούς φασίστες στο Νέζερο της Λάρισας με τους 104 έβαλε την σφραγίδα του. Χωρίς υπερβολή είναι ο θεμελιωτής του επαναστατικού μαρξισμού στην Ελλάδα, το μεγάλο θεωρητικό και αγωνιστικό έργο του είναι θαμμένο κάτω από τα βουνά κατασυκοφάντησης χοντροειδών ψευδολογιών – διαστρέβλωσης – παραποίησης ή αποσιώπησης.

Σε ένα κάμπο της γης στο Θηβαικό το βουνίσιο κύτταρο κάρπισε κι έδωσε τον ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟ η μάνα του είχε δώσει πριν από αυτόν κι άλλα βλαστάρια κι όλα είχανε ξεπηδήσει μέσα από τα σπλάχνα της σχεδόν χωρίς πόνο. Στον ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟ δεν έγινε το ίδιο, άγρια η γέννα του. Στην αρχή του αιώνα μας 10 Μάρτη 1900. Μήπως επειδή θα τον σφράγιζε κι αυτός με της ζωής του το άφθαρτο υπόδειγμα και με του τραγικού χαμού του, το ηρωικό τέλος του.


Στο Θηβαίκο κάμπο προτάκουσε ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΣ το θρήνο του ανθρώπου κι αναρωτήθηκε γιατί ; Κι ήρθε στην Αθήνα μικρό αγόρι στο γυμνάσιο, ύστερα στο πανεπιστήμιο στα νομικά πρώτος. Ένας καθηγητής του σε ένα φροντιστήριο του είπε πως θα ήτανε ο διάδοχος του.

Από τα πρώτα βήματα της επαναστατικής του δράσης στο Μικρασιατικό Μέτωπο ήρθε αντιμέτωπος με τον θάνατο. Τον κλείσανε στις φυλακές της Μπαρτζόβας για να διακαστεί από το έκτακτο στρατοδικείο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Δραπέτευσε από τις φυλακές με την Μικρασιατική καταστροφή ξεφεύγοντας από το εκτελεστικό απόσπασμα. Επιστρέφοντας από την Αθήνα μπαίνει επικεφαλής της ομάδας στελεχών του κόμματος (ΣΕΚΕ-ΚΚΕ). Επικεφαλής της ομάδας των πιο φωτισμένων και μαχητικών στελεχών του κόμματος ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΣ αρχίζει αμείλιχτο αγώνα εναντίον της δεξιάς διοίκησης του κόμματος που βρίσκονταν εντελώς πνιγμένη στον οπορτουνισμό και μακριά από την γραμμή της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Κατορθώνει να πετύχει την εκκαθάριση του κόμματος από τα δεξιά οπορτουνιστικά στοιχεία και τον επαναστατικό αναπροσανατολισμό στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος που έγινε τον Φλεβάρη του 1924.

Εκλέγεται μέλος της Κ.Ε. του κόμματος και σε λίγο πήγαινε αντιπρόσωπος στο 5ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς στην Μόσχα.

Από το 1925 εκλέγεται Γ.Γ. του κόμματος (ΚΚΕ) και καθοδηγεί το κόμμα σε ηρωικούς αγώνες, συλλαμβάνεται μαζί με άλλα στελέχη, φυλακίζεται στου Συγγρού και δικάζεται και πάλι με της εσχάτης προδοσίας, εξορίζεται στην Φολέγανδρο όπου γυρίζει ύστερα από την πτώση του Πάγκαλου με αμνηστία. Επιστρέφει και παίρνει μέρος πάλι στην ζωή του κόμματος σαν Γραμματέας της Κ.Ε., επειδή διαφωνεί σε πολλά σημεία της πολιτικής γραμμής αρνείται να δεχτεί να εκπροσωπήσει στις βουλευτικές εκλογές του 1926.

Τον Σεπτέμβρη του 1926 οξύνθηκε μέσα στην Κομμουνιστική Διεθνή η κρίση από την σύγκρουση 2 ομάδων της αριστερής με τον Λ.Τρότσκι και του μπλοκ κέντρου και δεξιάς με τον Ι.Στάλιν.

Η ιδεολογική αυτή σύγκρουση που σιγοκαιγότανε από το 1921 εκδηλώθηκε γύρω από τις δύο απόψεις, τη θεωρία της διαρκούς επανάστασης (Τρότσκι) και τη θεωρία της δυνατότητας ανοικοδόμησης του σοσιαλισμού σε μία μόνο χώρα (Στάλιν). Μέσα στο ΚΚΕ επικρατούσε τόσο μεγάλη σύγχυση για την κατάσταση στη χώρα, τη θέση του προλεταριάτου και τις συνθήκες που κάτω από αυτές θα δρούσε το κόμμα.

Ο ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΣ διαπιστώνει την κατάσταση του κόμματος ζητάει να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο και δε δέχεται την εκλογή του Γ.Γ. Είναι χαρακτηριστικό ο υπεύθυνος αυτός αγωνιστής, ο αδιάλλακτος επαναστάτης, πολιτικός απαλλάσεται από το γόητρο και την αίγλη του καθοδηγητικού πόστου και κατεβαίνει στην βάση της οργάνωσης, μόνο με τις ιδέες του για να δώσει την μάχη για το κόμμα και την επανάσταση που στάθηκε η υπόθεση της ζωής του.

Στην προσυνεδριακή συζήτηση που γίνεται στις αρχές του 1927 υποστηρίζει ότι :


1) Πρέπει να αποκρουστεί ο χαρακτηρισμός της ομάδας του Τρότσκι σαν ομάδας διαλυτικής

2) Το κόμμα έχει ανάγκη να ανυψώσει το μορφωτικό επίπεδο των μελών του.

3) Το κόμμα με την αθρόα εγγραφή μελών που ολότελα αδιαπαιδαγώγητα και αδοκίμαστα θεωρητικά και πρακτικά εξαφανίστηκε μέσα στο κόμμα.

4) Είναι ανάγκη να διαγραφούν από το κόμμα όσα τυχοδιωκτικά στοιχεία είχανε διεισδύσει στις γραμμές του.

5) Πρέπει να αναθεωρηθεί η πολιτική του κόμματος στο εθνικό και το συγχυσμένο και αόριστο σύνθημα «Ενιαία και ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη», να αντικατασταθεί με το αυτοδιάθεση των μακεδόνων ως το αποχωρισμό τους μέσα στην βαλκανική σοσιαλιστική σοβιετική ομοσπονδία επειδή μόνο ένα τμήμα της μακεδονίας (η περιφέρεια της Φλώρινας) είχε σλαβομακεδόνες κατοίκους.

6) Είναι ανάγκη να αναπτυχθεί η θεωρητική εργασία του κόμματος και η προπαγάνδα του και να εγκαταλειφθεί η προχειρότητα.



Το πρώτο γραφειοκρατικό τυχοδιωκτικό συγκρότημα Χαιτά-Ευτυχιάδη-Θέου κ.α. κατάφερε στοιαντ 3ο τακτικό συνέδριο του ΚΚΕ το Μάρτη του 1927 να καταδικαστούν οι απόψεις του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΥ. Ο αντιπρόσωπος της Κ.Δ. θέλησε να συμβιβάσει τις αντιμαχόμενες ομάδες αλλά η ομάδα του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΥ δεν δέχτηκε κανένα συμβιβασμό.

Η τότε Κ.Ε. του ΚΚΕ υποστήριξε ότι οι απόψεις του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ήτανε απαισιόδοξες και ανάλογες με του Τρότσκι που καταψήφισε η 3η διεθνούς και τις χαρακτήρισε διαλυτικές, «λικβινταριστικές».

Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΣ διαγράφτηκε από το ΚΚΕ στο τέλος του 1927. Στο μεταξύ είχε κυκλοφορήσει το «Νέο Ξεκίνημα», ντοκουμέντο όπου αναπτύσσονταν οι αντιπολιτευτικές απόψεις.

Μαζί με τον ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟ διαγράφτηκαν και οι σύντροφοι του ενώ σε λίγο καιρό ενώθηκαν με την «ομάδα του κέντρου» και συγκρότησαν την ενιαία ομάδα με όνομα «ΣΠΑΡΤΑΚΟ».

Τον Μάρτη του 1928 η ολομέλεια της αντιπολίτευσης του Σπάρτακου τάχθηκε αλληλέγγυα με την Ρώσικη αντιπολίτευση και την Διεθνή Αριστερή Αντιπολίτευση και καταδίκασε την θεωρία για τον σοσιαλισμό σε μία χώρα.

Τον ίδιο χρόνο του 1928 μέσα στην ελληνική αντιπολίτευση του Σπάρτακου εκδηλώθηκε μια πολιτική τάση που υποστήριζε πως το ελληνικό κίνημα αντιστοιχεί με το κίνημα της προπολεμικής περιόδου με την επικράτηση του Βενιζέλου που θα χαρακτηριζότανε νέες μεταρρυθμίσεις υπέρ των εργατών.

Η τάση αυτή καταπολεμήθηκε από την αριστερή πτέρυγα του Σπάρτακου με επικεφαλής τον ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΥ και διαγράφτηκε.

Η περίοδος που ακολούθησε το 1933 οπότε η Διεθνής Αριστερή Αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Τρότσκι έριξε το σύνθημα της δημιουργίας νέων κομμάτων και νέας Διεθνούς (4ης) στάθηκε ένας αδιάκοπος αγώνας του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΥ μέσα στο ελληνικό επαναστατικό κίνημα ενάντια στην σταλινική γραφειοκρατία του ΚΚΕ και στον αρχειομαρξισμό (που πήρε το χρίσμα από τον Τρότσκι).

Γύρω από τον ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟ αρχίζουνε από το 1934 να συγκεντρώνονται και άλλοι αγωνιστές και έτσι δημιουργείται η ΟΚΔΕ εκδίδοντας την Εργατική Πρωτοπορία. Το 1937 συγκροτείται από την ΟΚΔΕ και τον ΝΕΟ ΔΡΟΜΟ η ΕΟΚΔΕ εκδίδοντας τον Προλετάριο.

Από το 1933 ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΣ πότε παράνομος και πότε νόμιμος αγωνίζεται για τις ιδέες της 4ης Διεθνούς. Μόλις ξεσπάει η δικτατορία του Μεταξά συνεχίζει τον αγώνα αλλά συλλαμβάνεται τον Αύγουστο του 1938 μέχρι τον Μάρτη του 1942 περνάει στις φυλακές. Και μέσα στις φυλακές με τον πυρήνα της ΕΟΚΔΕ συνεχίζει τον αγώνας του ενάντια στον σταλινισμό, στον αρχειομαρξισμό και στον ντεφαιτισμό (Στίνας –ΚΔΕΕ).

Τον Μάρτη του 1942 βαριά άρρωστος από το στήθος και την εξάντληση του από τα κρατητήρια μεταφέρεται από τους Ιταλούς στις φυλακές Αφέρωφ. Και από εκεί στο Νέζερο όπου εκτελείται με άλλους τροτσκιστές.

Αντιμετώπισε το εκτελεστικό απόσπασμα ηρωικά, αυτός ο ευρωπαίος επαναστάτης.

Ήξερε γαλλικά – αγγλικά – γερμανικά – ιταλικά – ρώσικα – ισπανικά – βουλγάρικα – τούρκικα.

Η συγγραφική του γονιμότητα ήταν εξαιρετική εκτός από το κλασσικό βιβλίο του «Δημοκρατική ή Σοσιαλιστική Επανάσταση Στην Ελλάδα» που κυκλοφόρησε το 1934, μια μαρξιστική ερμηνεία της ελληνικής κοινωνίας. 

Η ζωή και η δράση του είναι υπόδειγμα, το υψηλό πρότυπο κάθε σημερινού επαναστάτη.

 * μέλος της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ για την ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Σημείωση : Δύο μέλη της ΠΡΩΤΟΒΟΙΛΙΑΣ για την ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ (ελευθεριακός πάνθηρας *29 και ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΛΕΩΝ) ήρθαν σε επικοινωνία με μέλος της επιτροπής αποκατάστασης του μνημείου ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΥ στη Θήβα. Εκφράσαμε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαραστάση μας στην προσπάθεια που θα έχει και την δικιά μας συμβολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου