Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

ΠEPIΣTEPI Mαζική, Μαχητική Απάντηση Στη Μαφιόζικη Εργοδοτική Βία

Mαζική και μαχητική ήταν η απάντηση στη μαφιόζικη εργοδοτική βία ιδιοκτήτη σουβλατζίδικου στο Περιστέρι. Όπως γράφαμε και στο προηγούμενο φύλλο της Nέας Προοπτικής, στις 23 Δεκέμβρη τα ξημερώματα, ο εργαζόμενος-ντελιβεράς σε φαγάδικο στο Περιστέρι Μοχάμεντ (SHAKIL CHAUDHRY MOHAMMAD) ύστερα από παραπλανητική παραγγελία, δέχτηκε μαφιόζικη επίθεση από τον πρώην εργοδότη του και από έναν ακόμα "μπράβο" του. Η αιτία της ενέδρας και του ξυλοδαρμού ήταν οι διεκδικήσεις ενσήμων του Μοχάμεντ από τον πρώην εργοδότη του, ο οποίος αν και απασχολούσε τον εργαζόμενο επί 375 ημέρες για 7 και πλέον ώρες καθημερινά, του κολλούσε ένσημα για εργασία μόνο 8 ωρών την εβδομάδα με αποτέλεσμα ο Mοχάμεντ να μην διαθέτει ούτε καν επαρκή ένσημα για την παραμονή του στην Eλλάδα.

H απάντηση του μαχόμενου κινήματος υπήρξε δυναμική. Tο Σάββατο 12 Γενάρη εργατικά σχήματα και συλλογικότητες της αριστεράς οργάνωσαν μαζική πορεία στους δρομους του Περιστερίου. Oι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν από την πλατεία Δημοκρατίας (μετρό Περιστέρι) προς στο ψητοπωλείο "Βεάκη 56" όπου εργαζόταν ο Μοχάμεντ.

Στη διαδήλωση που πήραν πάνω από 350 εργαζόμενοι και νεολαία. Συμμετείχε η Λάντζα, η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου, Εργατική Λέσχη Περιστερίου, Εργατική Συμμαχία στα Δυτικά, Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Περιστερίου, ΚΚΕ(μ-λ), ΟΡΜΑ και άλλες συλλογικότητες της ευρύτερης περιοχής.

Η διαδήλωση έκανε καθαρό στο Περιστέρι : Κανένας εργαζόμενος μόνος του! Στη βία των εργοδοτών απαντάμε, λέγοντας πως κάθε χτύπημά τους ενάντια σε εργάτη είναι χτύπημα ενάντια σε όλους μας. Όλοι μαζί, εργαζόμενοι και άνεργοι, ντόπιοι και μετανάστες, θα αντεπιτεθούμε και θα νικήσουμε τους ταξικούς μας αντιπάλους, στο δρόμο, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές και στις έδρες της εξουσίας τους.

Ακόμη πιο μαζική και δυναμική ήταν η διαδήλωση του ΣBEOΔ (συνέλευση βάσης εργαζομένων οδηγών δικύκλων – το σωματείο που καλύπτει τους κούριερ και ντελιβεράδες) που την Παρασκευή 18 Γενάρη έκαναν μια εντυπωσιακή δράση. (Προηγουμένως, την Παρασκευή 11/1/2019 το σωματείο πραγματοποίησε παρέμβαση στο Περιστέρι και μοίρασε σχετικό κείμενο).

Έχοντας προκηρύξει και στάση εργασίας, δεκάδες μηχανές κατέφθασαν στο Περιστέρι. Mια ογκώδης διαδήλωση ξεκίνησε από τη πλατεία Δημοκρατίας στις 7:30 το βράδυ, ώρα που οι καφετέριες και τα φαγάδικα της περιοχής ήταν γεμάτα. Πάνω από 600 διαδηλωτές πορεύτηκαν στους δρόμους του Περιστερίου με συνθήματα ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία. Mαζί με το ΣBEOΔ μετείχαν με πανό η Λαϊκή Συνέλευση Περιστερίου, η Eργατική Συμμαχία στα Δυτικά και σύντροφοι του EEK, η Συνέλευση Aντίστασης και Aλληλεγγύης Kυψέλης/Πατησίων, ΟΡΜΑ, σύντροφοι από στέκια και ανεξάρτητοι αγωνιστές.

Mπροστά στο ψητοπωλείο της Bεάκη 56 η πορεία σταμάτησε επί αρκετή ώρα. Mε αποφασιστικότητα και πειθαρχία, χωρίς καμία άσκηση βίας, τα μέλη του ΣBEOΔ απαίτησαν το κλείσιμο του μαγαζιού. Kανά δυο παρέες που κάθονταν στα τραπέζια, όταν ενημερώθηκαν για τους τραμπουκισμούς του εργοδότη σηκώθηκαν και έφυγαν. Mετά, ένας ένας τα γκαρσόνια αποχωρούσαν από το κατάστημα που τελικά έσβησε τα φώτα και έκλεισε. Ήταν μια προειδοποίηση...

Tο κείμενο του ΣBEOΔ αναφέρει ενδεικτικά:

« ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΟ «ΒΕAKH 56»:
Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ Χ. ΣΑΛΜΑΣ
ΞΥΛΟΚΟΠΕΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ
" Tu Qadri-o-Adil Hai Magar Tere Jahan Mein- Hain Talakh Bohat Banda'ay Mazdoor Ke Auqat"
«Θεέ μπορείς να τα κανείς όλα και να είσαι δικαιος- Αλλά στον κόσμο σου ο εργάτης είναι σκλαβος»
Iqbl Lahori (Ικμπάρ Λαχόρι Εθνικός ποιητής από το Πακιστάν).

ΠΡΑΞΗ 1η: Από τις εργοδοτικές παρανομίες στην εργοδοτική τρομοκρατία
Στις 23 Δεκέμβρη τα ξημερώματα, ο συνάδελφος Μοχάμεντ κατά την διάρκεια παραπλανητικής παραγγελίας, δέχτηκε επίθεση από τον πρώην εργοδότη του Χρήστο Σαλμά και απο ακόμα έναν «φουσκωτό» θρασύδειλο, που έχει προφίλ στο facebook με το όνομα "Antreas karaflas". Η αιτία της ενέδρας και του ξυλοδαρμού είναι οι διεκδικήσεις του συναδέλφου Μοχάμεντ απο τον πρώην εργοδότη του.

Ο συνάδελφος διανομέας εργαζόταν στο ψητοπωλείο «ΒΕΑΚΗ 56» που βρίσκεται στο Περιστέρι στην οδό Αιμίλιου Βεάκη 56 και ανήκει στον επιχειρηματία τραμπούκο Χρήστο Σαλμά, όπως και το ψητοπωλείο «το σουβλάκι της Ιφικράτους» στο Χαλάνδρι. Ο συνάδελφος εργάστηκε 375 μέρες χωρίς ρεπό, για 7 και πλέον ώρες καθημερινά, ασφαλιζόμενος μόνο για 8 ώρες την εβδομάδα, χωρίς δώρα, χωρίς επιδόματα, χωρίς νυχτερινές προσαυξήσεις ή ό,τι άλλο προβλέπει η εργατική νομοθεσία. Ο Χ. Σαλμάς εφαρμόζει τα δικά του μνημόνια στις επιχειρήσεις του.

Ο εργαζόμενος άρχισε να διαμαρτύρεται για την υποδηλωμένη εργασία του διεκδικώντας παράλληλα την πλήρη ασφάλισή του. Στις 29 Σεπτέμβρη του 2018 ο Σαλμάς τον απέλυσε λεγοντάς του ειρωνικά «πήγαινε να βρεις αυτούς που κολλάνε όλα τα ένσημα». Στη συνέχεια κατέφυγε στο Ι.Κ.Α και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Περιστερίου διεκδικώντας ένσημα και δεδουλευμένα. Αρχές Δεκέμβρη του 2018 στη τριμερή συνάντηση στο Σ.ΕΠ.Ε η εργοδοσία δεν αποδέχτηκε τις οφειλές της και καλέστηκε να καταβάλλει στον εργαζόμενο επιδόματα και δώρα με βάση την εικονική σύμβαση.

Στη συνέχεια, στις 11 Δεκέμβρη στη 1:00 τα ξημερώματα, ο συνάδελφος δέχτηκε απειλητικό μήνυμα από τον Σαλμά το οποίο ανέφερε: «αύριο κανόνισε πρέπει να υπογράψεις τα χαρτιά αλλιώς θα έρθω σπίτι σου».

Μετά απ' αυτό το γεγονός ο Μοχάμεντ άρχισε να ανησυχεί για την σωματική του ακεραιότητα, απευθύνθηκε σε συνδικαλιστικούς φορείς και την ίδια μέρα το πρωί ξαναπήγε στο Σ.ΕΠ.Ε. Η προϊσταμένη τον κάλεσε στο γραφείο της όπου βρισκόταν και ο Χ. Σαλμάς. Εκεί, η προϊσταμένη ανέφερε «ρε, γιατί έχεις κάνει καταγγελία, ο κύριος Σαλμάς είναι καλός άνθρωπος» και παράλληλα του υπέδειξε μαζί με τον Σαλμά να υπογράψει την οικειοθελή απόχωρησή του, προασπίζοντας τα συμφέροντα ενός εργοδότη που καταστρατηγεί το σύνολο της εργατικής νομοθεσίας. Ο Μοχάμεντ έπραξε σωστά και δεν υπέγραψε.

Ο Σαλμάς με τη συνδρομή ενός φουσκωτού, «μεθυσμένος» από ρατσισμό, αλαζονεία και ασυδοσία έστησε καρτέρι και επιτέθηκε στο συνάδελφο κρατώντας σιδερογροθιά με ενσωματωμένη λεπίδα. Η δολοφονική επίθεση αυτή δεν είχε στόχο μόνο να τρομοκρατήσει τον συνάδελφο Μοχάμεντ αλλά και όποιον εργαζόμενο τολμά να σηκώσει κεφάλι και να διεκδικήσει την αξιοπρέπειά του και τα αυτονόητα εργατικά δικαιώματα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το πρωΐ μετά τον ξυλοδαρμό, όταν ο συνάδελφος έφυγε από το Αττικό νοσοκομείο όπου και νοσηλεύτηκε συνειδητοποίησε πως του έλειπαν 170 ευρώ. "Τέλος" ο συνάδελφος κατέθεσε μήνυση στο αρμόδιο ΑΤ έναντι του Χρήστου Σαλμά και του «φουσκωτού» και περιμένουμε την εξέλιξή της.»
Γ.Σ.-Θ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου