Σάββατο 2 Μαΐου 2020

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Για Την Πρωτομαγιά 2020...

Συνάντηση για μία Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά

Η φετινή επέτειος της εργατικής πρωτομαγιάς έρχεται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σε όλο τον κόσμο. Το ξέσπασμα της πανδημίας, έθεσε τους τελευταίους μήνες μεγάλες μερίδες του πληθυσμού σε κίνδυνο, αναδεικνύοντας παράλληλα δομικά προβλήματα μέσα στις σύγχρονες κοινωνίες. Οι εργαζόμενοι που συνέχισαν να εργάζονται εκτεθειμένοι στον κίνδυνο, οι άνθρωποι που βρέθηκαν χωρίς εισόδημα μέσα στην πανδημία, οι πολίτες χωρίς πρόσβαση σε δημόσια συστήματα υγείας, αποτελούν τα θύματα της σημερινής κρίσης.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από τη πρώτη στιγμή φρόντισε να καταστήσει σαφείς τις προτεραιότητες της. Τα πακέτα μέτρων που συνόδευσαν το γενικευμένο lockdown, ακολούθησαν πλήρως τη λογική υποβάθμισης της εργασίας προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα, παίρνοντας παράλληλα ελάχιστα μέτρα κοινωνικής προστασίας. Μέσα στην κατάσταση της κρίσης το κυβερνητικό πράσινο φως στην εργοδοτική ασυδοσία έχει ήδη ανοίξει το δρόμο για την επίθεση σε εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις μέσα στους χώρους δουλειάς. Παράλληλα, σε μία χώρα με βαθιά υποβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας, και με σοβαρές ανεπάρκειες να προκύπτουν συνέχεια, η κυβέρνηση έμεινε στα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες απέναντι στο υγειονομικό προσωπικό, που ζητάει από τη πρώτη στιγμή μέτρα συνολικής στήριξης του Ε.Σ.Υ. .

Όσες δηλώσεις και αν ακούσουμε που προσπαθούν να μας πείσουν ότι απέναντι στον κορωνοϊο είμαστε όλοι ίδιοι, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες καλούνται να επωμιστούν τα βάρη, τα ρίσκα και τους κινδύνους της σημερινής κρίσης. Η κρίση αυτή αναδεικνύει για ακόμη μία φορά το αδίστακτο προσωπείο ενός συστήματος που σε κάθε σταυροδρόμι δεν θα διστάσει να θυσιάσει τους πολλούς προς όφελος των λίγων, που θα επιμένει να ρίχνει το βάρος της ευθύνης στους πολίτες αντί να αναλάβει να τους προστατέψει καθολικά και με κάθε κόστος. Σήμερα, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να αγωνιστούμε για τη ζωή μας κόντρα σε ένα σύστημα που μας θεωρεί αναλώσιμους. 134 χρόνια μετά την πρώτη εργατική Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες βρίσκονται στα σπίτια τους και ένας κόσμος ολόκληρος παραλύει.

Συμμετέχουμε σε συμβολικές παρεμβάσεις σωματείων και εργατικών σχημάτων τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα.

Να καταλάβουμε τη δύναμή μας και να διεκδικήσουμε τον κόσμο που μας ανήκει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου