Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ / ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΛΕΩΝ

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΛΕΩΝ 

Η ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

1) Ο σκοπός και το νόημα του ενιαίου μετώπου συνίσταται στο ν α τραβηχτούν στην πάλη κατά του κεφαλαίου όλο και πιο πλατιές μάζες εργατών χωρίς να πάψουμε να επαναλαμβάνουμε τις εκκλήσεις μας ακόμη και προς τους ηγέτες της 2ης διεθνούς προτείνοντας να κάνουμε από κοινού μια τέτοια πάλη.

(Λένιν, άπαντα τομ 45 σελ.131)


2) ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΥΠΟΜΝΗΣΗ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στην εργατική τάξη και στους κεφαλαιοκράτες ή το κράτος ξεπηδάνε και αναπτύσονται αδιάκοπα με την πρωτοβουλία πότε του ενός και πότε του άλλου μέρους.

Στις συγκρούσεις αυτές όταν αγκαλιάζουν τα ζωτικά συμφέροντα ολόκληρης της εργατικής τάξης ή της πλειοψηφίας της ή και ενός οποιοδήποτε μέρους της τάξης, οι εργατικές μάζες αισθάνονται την ανάγκη της ενότητας στη δράση, της ενότητας στην άμυνα εναντίον του κεφαλαίου.

Το κόμμα που αντιδρά μηχανικά σε αυτούς τους πόθους της εργατικής τάξης για ενότητα της δράσης θα καταδικαστεί αμετάκλητα στην συνείδηση των εργατών.

Το πρόβλημα του ενιαίου μετώπου ξεπηδάει από την ανάγκη να εξασφαλιστεί στην εργατική τάξη η δυνατότητα ενωμένου μετώπου στην πάλη εναντίον του κεφαλαίου παρά την μοιραία διάσπαση στην σημερινή εποχή των πολιτικών οργανώσεων που στηρίζονται στην εργατική τάξη. Για κείνους που δεν είναι παρά μια ομάδα προπαγάνδας και όχι μια οργάνωση μαζικής δράσης.

(Λ. Τρότσκι από το βιβλίο "ΚΑΙ ΤΩΡΑ ;" σελ 59-65, έκδοση "προλεταριακή βιβλιοθήκη").

3) Η ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

"Μέσα στις γραμμές του εργατικού κινήματος το μεγαλύτερο εμπόδιο σε μια ανεξάρτητη ταξική πάλη είναι οι μέθοδες και η ιδεολογία της συνεργασίας των τάξεων, η ιδεολογία αυτή ενσαρκώνεται πρώτα από όλα στα συνθήματα του λεγόμενου λαικού μετώπου".

Τα συνθήματα του λαικού μετώπου είναι καινούργια στην μορφή αλλά πολύ παλιά στην ουσία τους. Αντιπροσωπεύουν απλά και μόνο την κλασική πολιτική και τις μέθοδες της συνεργασίας των τάξεων και μάλιστα στην πιο γνήσια και ολοκάθαρη μορφή της, τη κυβέρνηση συνασπισμού αστικών και εργατικών κομμάτων. Το λαικό μέτωπο όπως και κάθε άλλη μορφή ταξικής συνεργασίας είναι απάρνηση της ανεξάρτητης ταξικής πάλης των εργατών. Με το λαικό μέτωπο η εργατική τάξη εγκαταλείπει το δικό της πρόγραμμα της κατάκτησης της εξουσίας και το πρόγραμμα του σοσιαλισμού και δέχεται το πρόγραμμα της δημοκρατικής μπουρζουαζίας δηλαδή το πρόγραμμα της υπεράσπισης του καθεστώτος. Το λαικό μέτωπο δεν έχει καμία σχέση με το ενιαίο μέτωπο. Το ενιαίο μέτωπο είναι ένα από τα κυριότερα μέσα της προλεταριακής πάλης. Είναι μια συμφωνία για κοινή δράση πάνω σε ένα ορισμένο πεδίο για ορισμένες κοινές επιδιώξεις και αποκλείει απόλυτα κάθε θυσία προγράμματος και αρχών, αποκλείει κάθε λογής εγκατάλειψη της πολιτικής της εργατικής τάξης και του επαναστατικού της κόμματος. Το επαναστατικό κόμμα μέσα στο ενιαίο μέτωπο διατηρεί ακέραιο το πρόγραμμα της ανεξάρτητης ταξικής πάλης για την εργατική εξουσία και τον σοσιαλισμό.

(Π.Πουλιόπουλος Γ.Γ. του ΚΚΕ 1924-1926, από το βιβλίο "ΤΑ ΛΑΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ" σελ 9-10).

1 σχόλιο:

  1. Ποσο σοφα και καθαρα ειναι τα σχολια για το ενιαιο μετωπο.Και ομως ακομα και σημερα υπαρχουν αγωνιστες του εργατικου κινηματος που δυσκολευονται να το καταλαβουν.Δεν αναφερομαι στους ρεφορμιστες και τους σταλινικους,αυτοι ενα δρομο γνωριζουν,την συνεργασια τους με την αστικη ταξη.Οι επαναστατες μαρξιστες δεν πρεπει να τους αφησουν στην ακρη τους<> Λενιν.Ολη αυτη η προταση του Λενιν αποδεικνυει τον αντιδραστικο ρολο του σταλινισμου που εθαψε ολη την πολιτικη του Λενιν ενω στα λογια εμφανιζονταν ως οι κληρονομοι του τρομαρα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή